huisvesting

Licht, lucht en ruimte


Onze koeien worden gehuisvest in een moderne toch eenvoudige ligboxenstal. Met veel zorg hebben wij gekeken hoe wij onze koeien het beste kunnen huisvesten. Door een goed ligbed, voldoende toegang tot voer en water en  schone en ruime looppaden kunnen onze koeien comfortabel en relaxed leven.


Onze koeien liggen in zogenaamde diepstrooisel boxen. Deze zijn gevuld met greenbedding. Dit zijn de onverteerbare organische delen uit de mest van onze eigen koeien. De mest van onze koeien komt door een scheider. Deze scheider perst het vocht (de gier) uit de mest. Zodoende blijft er een rul organische materiaal over. Voordeel van een dergelijk ligbed is dat de koe zacht gaat liggen, comfortabel ligt en haar warmte goed kwijt kan en vervolgens weer veel grip heeft bij het opstaan. Uit onderzoek en CowView gegevens op ons bedrijf is gebleken dat onze koeien gemiddeld meer 14 uur per dag liggen. Dit is bovengemiddeld. En wanneer de koe gaat liggen, gebeurt dit in 4 seconden. Dat is nagegoeg net zo snel als wanneer zij buiten in de wei gaat liggen. Doordat onze koeien veel en comfortabel kunnen liggen, hebben wij minder last van been- en klauwgebreken.


Onze koeien hebben altijd onbeperkt toegang tot voldoende en vers water en voer. Zo zijn verspreid in onze stal waterbakken te vinden. In ieder waterbak zit 200 liter water en dit wordt continu op niveau gehouden. Regelmatig worden deze waterbakken schoon gemaakt. Als voerhek hebben wij gekozen voor het buizen systeem. Op deze manier kunnen de koeien zonder opstakels bij het voer. Dagelijks wordt de voergang leeg geschoven en vers voer aan de koeien verstrekt. Iedere 3 uur wordt dit automatisch voor geschoven. Uit onze CowView gegevens is gebleken dat onze koeien gemiddeld 6 uur per dag aan het voerhek staan. Dit  kunnen de dames dus op een relaxte manier doen.


De overige 4 uur van de dag bewegen de koeien zich door de stal of bevinden ze zich in de melkrobot. Om er ook voor te zorgen dat dit onze koeien zich ook op de roosters zich op hun gemak voelen, is er voldoende ruimte voor de dames om zich te bewegen en natuurlijk (vlucht)gedrag te kunnen vertonen. Daarnaast worden de vloeren gedurende de gehele dag schoon gehouden door een mestrobot.


Om het klimaat in de stal ook optimaal te verzorgen zijn aan de buitenmuren grote ventilatieopeningen die met behulp van een klimaatcomputer open en dicht gaan. In de stal zijn grote venitlatoren om bij warm weer het verblijft wat aangenamer te maken. Het dak is voorzien van veel lichtplaten, om veel daglicht binnen te krijgen.


De kalfjes worden op een zo vriendelijk en schoon mogelijke manier gehuisvest. Een kalfje wordt geboren in een groot afkalfhok in een dikke laag stro. Vervolgens komt hij of zij in een schoon wiegje (een eenlingbox), waar we 14 dagen lang de kalfjes individueel voeden en in de gaten kunnen houden. Daarna gaan de kalfjes naar de groepshuisvesting.Daar verblijven de kalfsjes dan 4 tot 5 maanden met elkaar in een dikke laag stro, met onbeperkt toegang tot voer en water. De eerst 8 weken krijgen de kalfjes nog melk uit een drinkstation. Allemaal vers op de juiste temperatuur en hoeveelheid.


Vervolgens gaan de (ondertussen al grote kalveren) naar de jongveestal. Daar liggen ze op rubber matten in kleine groepen. Ieder dier heeft zijn eigen ligplek en vreetplaats. Zo hebben alle dieren evenveel kans op een gezonde ontwikkeling. Wanneer de pink 15 maanden oud is, gaat zij bij de stier. Als de pinken dan drachtig zijn, kunnen ze weer liggen in diepstrooiselboxen. Gemiddeld krijgen de vaarzen bij ons op een leeftijd van 24,5 maanden haar eerste kalfje.