melken

Melken met de eerste MIone 5-box van Nederland


Sinds 2014 worden de koeien bij ons op het bedrijf gemolken door een GEA MIone 5-box melkrobot. De keuze om automatisch te melken is bij ons op het bedijf ingegeven door het arbeidsvraagstuk dat bij ons op het bedrijf speelde.


Al reeds in 2009 werd de beslissing genomen om in de toekomst automatisch te willen gaan melken. De keuze voor dit systeem is gebasseerd op het feit dat wij vinden dan melken in een traditionele melkstal eigenlijk "a-sociaal" is. Het valt namelijk altijd buiten kantooruren. Met dit systeem kunnen wij onszelf en toekomstige medewerkers op normale tijdstippen rendabel in te zetten.


Ook de vermeende arbeidsbesparing en flexibiliteit hebben bijgedragen aan onze keuze voor automatisch melken. Ten opzichte van melken in de melkput bij ons op het bedrijf besparen wij nu 5 werkuren per dag door de robot en CowView. De meerkosten voor de systemen verdienen wij op deze manier ruimschoots terug. Dit alles past ook in onze filosofie om zoveel mogelijk melk met zo weinig mogelijk mensen te produceren. Wanneer onze verwachtingen uitkomen (en daar lijkt het wel op). Produceren wij straks met twee mensen 2,4 miljoen kilogram melk per jaar.


Wij hebben voor het merk GEA gekozen omdat wij vertrouwen hebben in de melktechniek en de degelijkheid van de robot. Ook een goede melkkwaliteit en lagere water en energieverbruik en onderhoudskosten ten opzichte van andere merken speelden een belangrijke rol in onze keuze. Ook de inplaatsing in de bestaande stal, waarin overzicht en compactheid een belangrijke rol speelde, ging met de MIone beter als met andere merken.


We werken met de "Guided exit" uitvoering, wat inhoud dat de koeien op vijf plaatsen in de robot kunnen en er maar door 1 gang uit. Aan het einde van de gang zit een separatiehek waarmee wij de koeien in de behandelruimte kunnen geleiden. Voor de robot zit een wachtruimte met twee toegangspoorten. Voordat een koe in de wachtruimte kan, wordt zij herkend. Wanneer de koe geen toegang heeft tot de robot (nog niet toe is aan de volgende melkbeurt), blijft zij in de stal. In de stal hebben wij vrij koeverkeer.

Boven ziet u een film over de plaatsing van onze robot.

Onder ziet u een film over onze eerste ervaringen.